Company News

Als manager of supervisor dienen je routinematig moeilijke moeilijkheden of interacties afhandelen. Jou moet soms een negatieve beoordeling aanreiken, of rechtstreeks en autocratisch zijn sinds iemand bij vertellen hoedanig ze hun vdr providers werk moeten doen, of praten betreffende een ondergeschikte die boos en kritisch is. Dichtbij deze en andere gevoelige situaties karaf uw woordkeuze een behoorlijk verschil fiksen in hoe uw communicatie wordt ontvangen en ook begrepen.

Woorden schilderen daadwerkelijk foto’s. Dus, hier zijn zeven gewone alledaagse zinnen die nuttig kunnen bedragen in deze delicate situaties:

  • « Voelt iemand afwijkend hetzelfde?  » Vaak aflevert een persoon tijdens zeker personeelsvergadering dus idee, beslist opmerking ofschoon een kritiek ter sprake. De neiging is teneinde direct op die mens binnenshuis moeten antwoorden. Het is echter uitermate fundamenteel om te voorkomen dat de interactie een één-op-één discussie (of argument) werd. Vraag vanzelfsprekend of iemand anders hetzelfde denkt. Wellicht wilt jullie hier erg anders mee omgaan ingeval het afzonderlijk deze mens is of als de helft door de arbeiders zich met dezelfde manier voelt. Jouwe belangstelling zou waarschijnlijk ook anderen aanmoedigen die daar soms niets mee instemmen, plus het is waarschijnlijker dat die door het team effectief belanden opgelost.
  • « Vertel eens dichtbij…  » Eventueel is daar een probleem, een situatie of beslist project waarover u langduriger wilt weten. Of mogelijkerwijs gebeurde daar iets datgene je dienen weten. Vaak is de grootst effectieve manier om anderen aan binnen moedigen vanwege erover te kletsen, betreffende zeker algemene, openhartige opmerking zoals: « Vertel me alhier wat aangaande.  » Afhankelijk van hoe het matriaal anderen reageren, moet gaan u en dan beslissen hoe u dit moet verrichten.
  • « Ik vind dat leuk over jouw ideeën ofschoon acties, maar hier is het karwij…  » Als jou kritiek gaan aanreiken, zijn de regelmatig beslist goed idee wegens u eerst in bij segmenten met wat positiefs. Deze helpt om de relatie fundamenteel positief te houden, en verbeteren de eveneens waarschijnlijker dat de ondergeschikte luistert plus de kritiek accepteert.
  • « Ik begrijp enigszins je bedoelt, toch draag de hoed betreffende mijn manager,…  » Een concept betreffende « hoeden dragen » ben heel vaak behoorlijk handig wegens u persoonlijke rol met anderen bij scheiden van u rol ingeval manager. Zoals medearbeider en ook vriend, kun u meevoelen ofschoon bovendien voelen bijvoorbeeld jouw ondergeschikten. Maar uw rol indien manager moet betreffende de verlangen dat u bepaalde acties onderneemt ofschoon bepaalde verwachtingen met anderen hebt dat hun (en u) zich wellicht niet met hun comfort voelen. Dichtbij langs die verantwoordelijkheid binnen verwijzen indien « het aanhebben door de hoed met mijn manager », zou moeten het gemakkelijker voor jij bedragen vanwege zelfverzekerdheid binnen beschikken over bij het opgegeven vervullen van de verantwoordelijkheden en een gemakkelijker herzien daarvoor anderen wegens uw acties ingeval hen manager erbij aanvaarden.
  • « Is er nog ietwat dat jouw binnenshuis zeggen hebt?  » Jou positie ingeval manager cruciaal heel vaak datgene jouw de aandoeningen, zorgen ofschoon verscheidene problemen door anderen hoort. Dit beheersen ongemakkelijk, moeilijk, problematisch, onaangenaam is ofschoon zaakjes dat u al weet. De wilt eventueel niets het volle pond beluisteren, of wellicht weet u u al. De neiging is vanwege binnen zeggen: « Ik weet de al,  » ofschoon iets afwijkend datgene aangeeft deze u niets wilt beluisteren. Toch het is heel vaak een goed idee om de persoon te merken. Op deze manier zorgt u daarginds niet alleen voor datgene u geheel hoort enigszins u dienen weten, echter dat u ook dus bericht stuurt dat jullie bereid voorkomen te luisteren.
  • « Mag ik een suggestie doen?  » Weleens vereist jouw taak dat je anderen vertelt wat ze moeten doen. Weleens heb jou die kracht niet, maar wil jou enigszins richting aanreiken bij beginsel over u expertise plus jarenlange ervaring. Zoals u al de autoriteit hebt, wilt u eventueel niets binnenshuis overdreven autocratisch handelen. Ingeval de niet dichtbij de autoriteit kunt beschikken, wilt jij eventueel deze de persoon jouwe opmerkingen serieus neemt. Dichtbij beide gevallen: ‘Mag ik dus suggestie uitvoeren? ‘ is beslist effectieve manier vanwege je punt bereid erbij brengen.
  • « Mooi werk.  » De geschiedenis van de psychologie leert ons deze positieve feedback de goede motivator zijn. En bekeken ie feit deze de meeste publiek vrijwel niet toereikend lof ontvangen dichtbij alle aspecten met hun leven, zijn het fundamenteel teneinde krediet binnenshuis leveren precies waar krediet verschuldigd is wanneer dat nodig is. « Mooi werk » is dus eenvoudige en effectieve manier teneinde dat uit te voeren.
  • Laisser un commentaire